4 BIDANG MENGGAMBAR PSV PDF

Kurikulum Seni Visual untuk sekolah rendah mengandungi empat bidang iaitu menggambar, membuat corak dan rekaan, membentuk dan. PENDIDIKAN SENI VISUAL MEMBUAT CORAK DAN REKAAN; MEMBENTUK DAN MEMBUAT EMPAT STANDARD KANDUNGAN. Tahun 4. Bidang: Menggambar. Teknik: Gosokan. Tema: Objek buatan manusia. Tajuk: Kereta. Disediakan oleh: Azinuddin Muhammad Bin Zainudin.

Author: Tojagor Mikajora
Country: Republic of Macedonia
Language: English (Spanish)
Genre: Politics
Published (Last): 22 April 2018
Pages: 20
PDF File Size: 11.43 Mb
ePub File Size: 1.26 Mb
ISBN: 905-1-25493-252-9
Downloads: 93340
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mikakora

Guntingkan bahagian tepi anyaman yang berlebihan supaya kelihatan kemas.

Sepanjang karya di atas dihasilkan alatan dan bivang yang digunakan adalah pensel, warna poster, berus, straw, lidi dan gambar. Kkn Laporan Kegiatan Bidang Documents. Standard kandungan ini membolehkan murid membuat persepsi dan memahami bahasa seni visual unsur seni dan prinsip rekaan yang terdapat pada alam ciptaan Tuhan, objek buatan manusia, dan karya seni.

Kesan montaj ini juga secara tidak langsung menghidupkan sesuatu karya itu. Lebih membanggakan, beliau merupakan pelajar Melayu terawal dihantar menuntut dalam jurusan seni reka di Brighton, England pada Kegiataninidapatmemperkembangkan persepsi visual individu dan kesedaran terhadap asas seni reka seperti warna, garisan, susunan dan kesannya.

Tarikkan kelima-lima benang supaya seimbang dan ikatkannya dengan seketul batu kecil atau keratan kayu yang tebal. Kertas lukisan, kertas warna dan gam. Ini kerana karya yang dihasilkan menggunakan teknik catan di mana teknik catan yang bersifat 2 dimensi biasanya diwarnakan di atas permukaan kertas. Langkah-langkah membuat burung hantu yang comel: Di bawah bimbingan guru, murid-murid tahun enam telah membuat kraf tangan Burung Hantu yang sertakan dengan kata-kata hikmat sebagai tanda penghargaan dan penghormatan kepada guru yang disayangi.

  COURS EASYPHP PDF

BIDANG KEGIATAN PSV

Beliau terlibat dengan pameran-pameran anjuran persatuan pelukis Johor, Persatuan cat air Malaysia dan beberapa pameran di Malaysia. Berbagai jenis bahan dilekat dan tampal di satu permukaan khas seperti kertas lukisan.

Kajian ini berdasarkan kepada penghasilan satu karya dalam bidang menggambar dua dimensi dan tiga dimensi dengan mengaplikasikan pelbagai alat, bahan dan menerapkan beberapa teknik yang bertemakan alam semula jadi.

Subjek matter bagi karya di atas adalah rumah usang di mana komposisi bidwng tersebut yang berada pada kedudukan yang seimbang menjadikannya sebagai tumpuan kepada pemerhati. Sebagai suatu bentuk komunikasi, seni visual menyampaikan pelbagai maksud yang bertolak daripada pemikiran, perasaan, dan pengamatan Preble, Preble dan Frank, Penulisan mengenai sinopsis karya dihasilkan untuk membuat penerokaan dan kajian pada karya ini bagaimana ia dihasilkan menggunakan teknikteknik di emnggambar bidang menggambar.

Penggunaan Media dan Bahan.

DSV teknik gosokan

Malangnya, minat beliau dalam bidang lukisan langsung tidak mendapat sokongan daripada guru-guru kolonial. Mengenal Kraf Tradisional Setiap bidang ini menekankan keempat-empat aspek iaitu pemerhatian secara aktif, interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan, apresiasi seni visual serta menghargai nilai baik. Tahun Baru Cina akan menjelang tiba tidak lama lagi, marilah kita bersama-sama belajar Pemotongan Kertas yang merupakan tradisi kaum Cina yang digunakan sebagai hiasan dinding, jendela atau pintu rumah.

Oleh itu, kajian tokoh merupakan perkara yang menjadi rujukan untuk membuat perbandingan melalui teknik-teknik yang digunakan.

  LES ACCUMULATEURS LECTROCHIMIQUES PDF

Lukisan yang bermutu dan kreatif boleh dihasilkan dengan menggunakan bahan yang biasa sahaja. Pensel warna, kad manila, gam, benang, gelang getah atau tali. Lipatkan kertas warna dan lukiskan garisan-garisan jarak 2 cm.

Satu ciptaan gambar yang berwarna dan ia adalah satu hasil kerja estetik dicipta dengan mengaplikasikan warna basah ke atas permukaan 2D. Murid-murid tahun enam membuat kraf tangan sebagai tanda penghormatan dan kasih sayang kepada guru-guru yang mendidik mereka.

Antara kegiatan dalam bidang ini ialah: Beliau terus melukis dan melukis sehingga melanjutkan pengajian di Sekolah Clifford Kuala Kangsar sebelum menyertai Institut Latihan Perguruan di Johor pada Tetapi ini tidak bermakna bahan dan media yang mahal sahaja mampu menghasilkan lukisan yang bermutu dan menarik.

Jika dilihat karya tersebut, bahan lidi yang dijadikan kolaj untuk membentuk rumah usang itu lebih menarik kerana warna semula jadi lidi itu secara tidak langsung memberi ton warna yang realistik.

4 bidang menggambar psv pdf reader

Mural pada depan bilik operasi SPBT. Ia melibatkan teknik basah atas basah iaitu sapuan warna cair ke atas permukaan kertas yang basah. Kecenderungannya melukis mula dikesan sejak menuntut di Sekolah Melayu Bukit Chandan. Cetakan jari yang dibuat adalah berdasarkan bentuk-bentuk serangga tertentu.