AKTA BANKRAP 1967 PDF

Ia dibuat berpandukan peruntukan-peruntukan yang termaktub dalam Akta Kebankrapan dan Kaedah Kebankrapan Dengan. (Section Bankruptcy Act ) (Rule Bankruptcy Rules ) Akta Kebankrapan (pembatalan). Will try to get the sample from. MI/12//] Notice Assistant Director of Legal Aid Department, Miri, N38MM AKTA KEBANKRAPAN (AKTA ).

Author: Sajar Sahn
Country: Vietnam
Language: English (Spanish)
Genre: Personal Growth
Published (Last): 4 January 2010
Pages: 468
PDF File Size: 16.89 Mb
ePub File Size: 12.14 Mb
ISBN: 474-8-26785-126-2
Downloads: 4601
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Shazil

Aku bentangkan kes aktz disebabkan ada kaitan dengan kes-kes rumah lelong di mana pemilik asal ada yang bankrap. Disebabkan hutang yang lain, rumah tergadai. Diiringi pula oleh mitos bahawa semua harta akan dirampas, hilang hak untuk bekerja di syarikat korporat atau kerajaan, terpaksa membanting tulang seumur hidup untuk membayar hutang — sesiapa sahaja pasti sekurang-kurangnya hampir pitam sekiranya menerima notis kebankrapan daripada pihak bank atau pemiutang.

Persepsi yang salah mengenai proses kebankrapan dan agensi yang bertanggungjawab melaksanakan perintah kebankrapan itu, Jabatan Pemegang Harta JPH yang terletak di bawah Jabatan Perdana Menteri, menyukarkan bukan sahaja JPH malah si bankrap itu sendiri. Ia dibuat berpandukan peruntukan-peruntukan yang termaktub dalam Akta Kebankrapan dan Kaedah Kebankrapan Pembayaran hasil pentadbiran yang dipanggil sebagai pembayaran bankrzp dibahagi-bahagikan mengikut peratusan kepada para pemiutang sekiranya terdapat lebih daripada satu tanpa mengira siapa yang membuat petisyen bankrapsi.

Menurut Mokhtarudin, perkara yang paling membawa masalah kepadanya untuk menjalankan tugas ialah persepsi bahawa PPH merupakan orang kerajaan yang bertindak untuk mendapatkan hutang bagi pihak bqnkrap. Dengan sebab itu, si berhutang biasanya akan melarikan diri sebaik mengetahui bahawa perintah bankrap dikeluarkan terhadapnya. Tidak ramai yang menyedari bahawa tugas utama PPH ialah bankeap si bankrap daripada gangguan pemiutang.

Apa yang berlaku ialah PPH diberi kuasa mencegah pemiutang daripada terus menerus menekan atau mencari atau mengancam si berhutang sepanjang proses kebankrapan itu dilaksanakan. Pemiutang, tanpa mengira kedudukannya, tidak boleh menyentuh si berhutang selagi beliau dan aset-asetnya berada di bawah PPH. Sedikit sebanyak, si bankrap sekarang boleh dikatakan sebagai bakrap yang untouchable — tidak boleh disentuh oleh sesiapa.

PPH mengakui setiap orang tentunya mahu mengelakkan pengisytiharan bankrap kerana tidak ada orang waras yang mahu menjadi seorang muflis, namun ada ketikanya, selepas segala vankrap telah dibuat, ia tidak dapat dielakkan abnkrap dan terpaksa dilaksanakan. Sehubungan itu, si bankrap seharusnya memandang positif peruntukan dan perlindungan yang diberikan oleh PPH kepadanya.

PPH memerlukan kerjasama si bankrap supaya segala proses bagi melangsaikan hutang si bankrap dapat dimulakan secepat mungkin. Selepas lima tahun ditadbirkan, si bankrap akan diberi pelepasan atau dilucutkan daripada status bankrapnya itu atas budi bicara PPH.

Ia bersama syarat bahawa PPH berpuas hati dengan kelakuan dan kerjasama si bankrap sepanjang lima tahun berada di bawah penyeliaan.

Di sini terletak keindahan menjadi seorang bankrap. Sebagai contoh, seorang si berhutang dijadikan bankrap pada tahun oleh dua buah bank yang menjadi pemiutang kerana tidak mampu membayar pinjaman berjumlah RM5 juta kepada kedua-dua bank. Si bankrap memberi kerjasama baik kepada PPH dan menyediakan semua maklumat dengan tepat mengenai aset-aset miliknya. PPH dengan itu dapat membuat pentadbiran harta-harta si bankrap dalam tempoh masa yang cepat dan berhasil menjual kesemuanya — sebuah rumah, sebuah kereta dan tiga bidang tanah kebun yang agak kecil — dalam tempoh tiga tahun.

Hasil yang diperoleh ialah kira-kira RM, dan ia dibahagi-bahagikan antara kedua-dua bank. Pada tahunPPH yang berpuas hati dengan kelakuan si bankrap yang turut memenuhi semua kriteria yang telah ditetapkan, memberikan pelepasan kepada si bankrap di bawah Seksyen 33A Akta Kebankrapan.

Hasilnya, si bankrap sekarang menjalani kehidupan baru dengan tidak dibebani sebarang hutang. Bagaimanapun, beliau menambah, kesedaran perundangan di negara ini adalah terlalu rendah sehingga tidak ramai yang menyedari keistimewaan bankrapsi. Di negara ini, hanya satu kes dalam setiap 1, kes bankrapsi yang melibatkan petisyen yang dipohon oleh si berhutang. Sebahagian besar daripada mitos yang dikaitkan bersama perintah bankrap itu tidak benar. PPH tidaklah kejam sehingga segala bentuk wang seperti deposit bil air, elektrik dan telefon dirampas.

  LETTERA A D GORZ PDF

PPH hanya akan mengambil dan mentadbir apa-apa harta yang cukup untuk membayar hutang yang membuatkan si berhutang itu bankrap sahaja. Jika beliau memiliki hutang sebanyak RM, harta yang diambil adalah setakat RM, sahaja. Jika si bankrap mempunyai hanya satu rumah, PPH akan menimbangkan supaya rumah itu tidak ditadbir kerana tidak mahu mendatangkan kemudaratan kepada keluarga si bankrap.

PPH juga tidak merampas semua deposit sebaliknya akan menasihatkan misalnya TNB, Telekom atau Jabatan Bekalan Air supaya memindahkan nama kepada isteri atau suami si bankrap kerana adalah menjadi tanggungjawab PPH memastikan si bankrap tidak dibebani sebarang liabiliti tambahan. Bukan saja di pandang serong, dimaki hamun dan di ugut supaya bayaran dibuat atau commitment proceedings akan diteruskan untok ke lock up.

Ingat lagi pekerja ladang yang tak mampu bayar RM50 sebab kurang duit untok bayar saranan sekolah anaknya bulan itu dan terus di keluarkan waran tangkap oleh Pendaftar Mahkahmah Shah Alam dan terpaksa masuk jail di Sunga Buloh. Yang selamatkan dia adalan Kosmos. Pekerja tersebut duduk di kawasan perkampungan, Jalan Kebun, Kelang. Sistem pentadbiran di Malaysia sudah hancur sebab tanpa meminjam,tak boleh hidup…dan sebab meminjam, risiko bankruptsi sentiasa berada.

Kehidupan orang Melayu di Malaysia sudah hancur disebabkan siistem bankrapsi yang tidak merangkumi realiti yang sebenar. Saya rasa, negara Tanah Melayu ini, tidak lagi kepunyaan orang Melayu tetapi kepunyaan bank. Kerajaan Malaysia sudah lepas tangan, dan orang Melayu biasa hancur menderita. Compare US mmg la depa berebut-rebut sebab pegawai insolvensi kerja betul2… insolvensi malaysia banyak main2.

Dont compare it…malu la. Malaysia tak capai standard tu lagi.

Antara dua pihak dengan bank pun banyak syarat2 yang tak sependapat. Sana cakap lain sini cakap lain. Boleh lagi restucture atau buat benda lain. Org kita ramai yang tak tau pasal ni. Tuanbri, whole life i keja di bank. Disbbkan menolong org akhirnya dijatuhkan hukuman bankrap. Insolvensi mencadangkan minimal repayment n boleh menggunakan satu saving acc utk kegunaan kemasukkan gaji.

I am mid a,ta, with 3 kids, wife and a mother in law to support. So, which part of insolvency help that actually i can use. Salam, Rumah dh pun kene lelong,selepas nama masuk dlm insolvelsi…tapi sejak nama kat situ, hidup sya terbatas dan beberapakali sya minta nasihat dari pegawai sana bgaimana utk melangsaikan hutang tersebut.

Kalau diikutkan jumlah tu mmglaaa x bole cover hutang2 saya…mcamana ya?. Utk pengetahuan, saya masih bekerja dgn mendptkan gaji melalui cash cek. Mazlina — Pergi ke pejabat Insolvensi.

Jumpa pegawai yang terlibat. Minta dia surat bagi kebenaran untuk kita buka akaun banlrap. Kena disiplin bayar dalam masa tahun, bergantung kepada situasi. Segala tindakan undang-undang selepas perintah kebankrapan adalah berdasarkan Akta Kebankrapan 11967 Perlu utk anda ingat tugas jabatan ini bukan lah untuk membuli atau menganiaya si bankrap.

Jabatan ini diwujudkan utk membantu si bankrap menyelesaikan hutang2 mereka tanpa diganggu oleh pihak pemiutang creditors.

Apabila seseorang telah dijatuhkan bankrap, dari tarikh perintah ROAO, tidak boleh satu pemiutang pun yg boleh tuntut a single cent secara direct daripada si bankrap.

Meaning of “bankrap” in the Malay dictionary

Semua creditors perlu memfailkan penghakiman dan proof of debt ke jabatan ini sekiranya mahu menuntut hak mereka daripada si bankrap. TIDAK ada peruntukan dalam akta kebankrapan yg tidak membenarkan seseorang bankrap itu untuk bekerja. Jabatan ini tidak pernah menghalang sibankrap utk mencari punca pendapatan. Cuma terdapat beberapa peruntukan seperti dlm Sek 38 1 d dan e yg tidak membenarkan bankrap memegang jawatan tinggi seperti pengarah, pengurus dll dan bekerja di syarikat keluarga TANPA kebenaran daripada insolvensi.

  JOANNA CHMIELEWSKA WSZYSTKO CZERWONE PDF

Tapi nak bukak syarikat tu memang tak boleh la ye. Ini tertakluk pada status property tersebut samada masih bercagar atau sudah tidak bercagar dah abis bayar. Sekiranya masih bercagar, property tersebut terletak hak pada pemegang gadaian eg. Terdapat beberapa dokumen yg perlu disediakan- maklumat lanjut boleh didapati di caw2 insolvensi.

Harga belian property tersebut mestilah ata kepada penilaian kerajaan dibuat oleh jabatan penilaian.

BANKRAP – Definition and synonyms of bankrap in the Malay dictionary

Bagi property yg tidak bercagar lagi, proses pembeliannya juga harus melalui jabatan ini. Cuma prosesnya lebih singkat kerana tidak melibatkan pemegang gadaian. Kalau ada soalan lagi, boleh tanya sbb saya nak cerita byk sangat. Kalau ada soalan specific, bankrqp saya jawab. Kalau nak cerita semua, nanti panjang sangat. Salam, Saya telah diisytihar bankrup pada tahun dan mula membayar RMsebulan semenjak mengikut kemampuan kerana semenjak itu saya tidak bekerja dan kalau adapun tidak kekal.

Atau ada pihak tertentu tidak menjalankan tanggung jawabnya menjaga sibankrap dan menyalahkan sibankrap pula. Pegawai insolvensi diShah alam yang mengendali pula setiap tahun bertukar orang. Satu-satu rumah yang saya duduki dilelong juga. Saya telah berbincang dengan pihak maybank untuk membayar habis amaun tertunggak sebanyak RM15k hasil pinjaman saudara-mara untuk menyelamat rumah saya tetapi tetap ingin dilelongnya.

Pegawai insolvensi yang melaksana kes saya tahun ini tanpa teragak-agak melepaskan tuntutan kepada pihak bank Maybank untuk dilelongkan dan menyokong tindakan pihak bank. Sekarang saya tidak berumah dan masih tercari-cari rumah untuk disewa. Pegawai ini juga pernah seolah-olah menghina saya apabila diberitahu kenapa saya boleh bankrap dan kenapa tidak berhati-hati sebelum terkena.

Saya juga banyak kali hilang pekerjaan apabila majikan dapat tahu bahawa saya seorang bankrap dan dibawah insolvensi kerana pada mereka menyusahkan pihak urusan untuk mengurus hal-hal keluar masuk negara apabila tugas diperlukan seperti baru-baru ini. Semasa itu juga pegawai tersebut menuntut menaikkan bayaran bulanan mengikut elaun yang diterima.

Saya nyatakan elaun kerana ianya kerja kontrak dan belum dapat permanent offer. Tapi akhirnya hanya sekadar tempoh 6 bulan dan kontrak saya dihentikan antara tugas saya banyak kena mengurus hal di Indonesia dan Kemboja. Pihak bank yang menuntut pula pandai nak menuntut sedangkan semasa melepaskan wang tersebut tidak pernah diberitahu saya bahwa wang syarikat diluluskan.

Menjadikan saya tidak sempat untuk menyemak akaun bila kemasukan wang tersebut dan tahu-tahu telah masuk dan telah dikeluarkan oleh rakan niaga melalui penipuan terms of signatory yang dilakukannya. Saya membuat laporan polis ini tahun lalu tapi tidak mengambil reportnya ini silap saya.

Saya perhatikan bahawa rakan niaga yang menipu masih menyimpan segala harta bendanya tanpa hilang satupun. Malah perniagaan pun masih berjalan cuma nama sahaja yang lain. Hal ini diceritakan kepada semua pegawai insolvensi di semua tahun. Yang setiap tahun saya terpaksa mengulangi semula cerita ini kerana setiap tahun pegawai lain yang mengendalikan kes saya. Jadi dimana benar sibankrap terjaga seperti kenyataan tuan diatas atau adakah pihak yang bertanggung jawab tidak menjalankan kewajipan seperti yang dipertanggung jawabkan keatasnya?

Salam, saya nak Tanya if dah dapat status bankrap tapi tidak ada harta di atas nama si bankrap tu because semuaya like rumah semua hanya sewa. Kereta and Motor if still bayar dengan bank, akan dirampas juga atau tidak?